Blog

Szűrők

Spaghetti siciliani con funghi e vino bianco – dallamos elnevezés, ízharmónia

Azért persze magyarul is jól hangzik: szicíliai spagetti gombával és fehér borral… És akkor a név nem is árulja el, hogy ennek az ételnek a tetején mennyi sajt kínálja magát a gazdag tésztára olvadva… Ha szeretne tőlünk tippet kapni arra az esetre, amikor könnyű, izgalmas ízekkel laktató ebédet rendelne, hadd ajánljuk figyelmébe ezt a szicíliai spagettit. A kedvenceink közül való, szívvel, szakértelemmel kínáljuk önnek!

Szicíliai spagettinkben minden benne van, amit egy mediterrán tésztaételtől elvárhat. Óva intjük, hogy ezt a fogást egyszerűen olasznak gondolja, és semmilyen körülmények között ne mondja ezt ki hangosan, ha nem szeretne összehúzott, bozontos szemöldökök kereszttüzébe kerülni! A szicíliai konyha nem ugyanaz, mint az olasz, még akkor sem, ha annak sok vonásával rendelkezik, és sok rokon étel, alapanyag, eljárás van a kettő között. Ennek a háromszög alakú szigetnek a sok ezer éves történetével, a rajta megforduló hódító népek kultúrájával együtt változott a konyhaművészete is, és ennek megfelelően rakódtak benne egymásra a ma már elválaszthatatlan egységet képező rétegek.

A fogás alapját kétségtelenül az olasz csizma hatását mutató tésztaféle adja, hiszen nekik köszönhető a durumbúza meghonosítása, ám az ételbe kerülő fehérbor (és annak termesztése) például a görögök öröksége a szigeten, ahogyan az olíva- és a kapribogyó is. Mindegyik kikerülhetetlen eleme ennek a fogásnak.

Apropó kapribogyó, ami ételünknek jellegzetesen kesernyés, ám kellemesen fanyar, kissé csípős felhangot kölcsönöz. Talán nem sokan tudják, hogy a kapribogyó nem más, mint a kapri növény még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbója, melyet ecetben, sóban vagy olajban eltéve tartósítanak felhasználásig. Étvágygerjesztő és emésztéskönnyítő hatása van, emellett csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, főleg, ha C-vitaminnal együtt juttatjuk a szervezetbe. Pompásan egészíti ki azt a lágyságot, amit a tejszín és a sajt édes krémessége ad a tésztának. Milyen szerencsések a szicíliaiak, hogy ez a növény szinte magától, minden épületrepedésben vagy kövek rései között is képes megmaradni…

A spaghetti siciliani a gombától lesz még gazdagabb, és a póréhagymától, chilitől pikáns. Az év bármelyik szakában jó választás lehet, ha házhoz rendeli, ha télen, akkor a nyarat idézi, ha nyáron, belesimul a természet rendjébe. Fogyasztásakor csak arra kell vigyáznia, hogy a gazdag szósz, amelyben a tészta fürdik, és amelyet olyan nagy élmény lefetyelve szürcsölgetni, még véletlenül se fröccsenjen senkire az irodában vagy a családi ebédlőasztalnál – ez mindig olyan kellemetlen…

Ez is érdekelheti

Csülök pékné módra, hagymás tört zeller

Sokan azt gondolják, hogy ez egy klasszikus magyar étel, igazi hungarikum, amelyet kis hazánkban találták fel, és biztosan valamilyen kenyértésztában sült sertéshúsról lehet szó. Az igazság azonban az, hogy ennek az ízletes ételnek semmi köze a kenyérhez, és nem is Magyarországról származik, hanem meglepő módon Franciaországból. Azért meglepő, mert a franciákat többnyire úgy képzeljük el,…